Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Υποβάθμιση ή κτάργηση των δικαστικών υπηρεσιών στο Β. Έβρο?

Του Δημητρίου Α. Μωρίδη*
Στα χρόνια των Μνημονίων και της οικονομικής – κι όχι μόνο – κρίσης έχουμε βαρεθεί να μετράμε ασθενείς. Οι δομές του ελληνικού κράτους – κατακτήσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων – αρχίζουν να καταρρέουν. Ασθενεί η δημόσια εκπαίδευση, νοσεί η δημόσια υγεία, απέθανε η δημόσια ασφάλεια κι αργοσβήνει η δικαιοσύνη.
Στα πλαίσια, λοιπόν, των επιβαλλόμενων από τους δανειστές – κατακτητές μας μεταρρυθμίσεων η δικαιοσύνη στην Ελλάδα οφείλει να αλλάξει και το αρμόδιο Υπουργείο έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου παραγωγή νομοσχεδίων, των οποίων οι συντάκτες παραμένουν άγνωστοι αφού δεν ανακοινώνονται οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Το ως άνω γεγονός ενισχύει την άποψη που υποστηρίζει ότι όλες οι αλλαγές επιβάλλονται από την Τρόϊκα, η οποία αγνοεί σαφώς την ελληνική πραγματικότητα. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν έχουν καμία σχέση με την επιζητούμενη ορθή απονομή της δικαιοσύνης.
Η προσφυγή στη δικαιοσύνη καθίσταται προνόμιο των λίγων, αυτών που διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Επιβάλλονται παράβολα, τα οποία πλησιάζουν σε αξία έναν κατώτατο μισθό με το πρόσχημα της δήθεν αποφυγής άσκοπων δικών. Παράλληλα προς περικοπή των δαπανών λειτουργίας των δικαστηρίων επιχειρείται και ένα είδος δικαστικού «Καλλικράτη» με συγχωνεύσεις Ειρηνοδικείων και καταργήσεις Πρωτοδικείων.
Στο πολύπαθο Έβρο μας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Διδυμοτείχου με το Ειρηνοδικείο Ορεστιάδας και του Ειρηνοδικείου Σουφλίου με το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης. Δημιουργούνται έτσι δυο υπέρ – Ειρηνοδικεία στο νομό, τα οποία σε συνδυασμό με την πρόσφατη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας τους αν δεν στελεχωθούν επαρκώς. Ήδη σήμερα το Ειρηνοδικείο Ορεστιάδας, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του Β. Έβρου υπολειτουργεί, καθώς με μόνο μια υπάλληλο είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στις αυξημένες αρμοδιότητες του. Όπως είναι φυσικό με την συγχώνευση των Ειρηνοδικείων θα πρέπει να συγχωνευθούν και τα αντίστοιχα Υποθηκοφυλακεία.
Έκτος, όμως, από τα Ειρηνοδικεία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έβαλε στο στόχαστρο του και τα Πρωτοδικεία. Φημολογείται έντονα τις τελευταίες ημέρες ότι υπό συγχώνευση είναι το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας με το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, όπως δηλαδή ήταν προ του 1985. Με την κατάργηση του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας και της αντίστοιχης Εισαγγελίας Πρωτοδικών όλες οι ποινικές υποθέσεις, αλλά κι οι ελάχιστες πολιτικές θα εκδικάζονται στην Αλεξανδρούπολη. Το Υπουργείο προφανώς αγνοεί την αχανή έκταση του ακριτικού μας νομού γι΄αυτό και λειτουργεί και στη δικαιοσύνη, όπως ακριβώς κάνει για το ΙΚΑ και τις καταργούμενες ΔΟΥ. Δεν λαμβάνει υπόψη του το κόστος μετακίνησης ενός πολίτη από το Ορμένιο στην Αλεξανδρούπολη. Κόστος το οποίο θα αποτελέσει αναμφισβήτητα αναχαιτιστικό παράγοντα άσκησης του δικαιώματος προσφυγής του στη δικαιοσύνη.
Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από τον πολιτικό κόσμο του νομού μας στη διαφαινόμενη ερημοποίηση του Βόρειου τμήματος του. Μα θα ήταν υποκριτικό να αντιδράσουν αυτοί που ψήφισαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!!!Όλες αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» αναφέρονται μέσα στα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς αυτών νόμους. Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της περιοχής, ούτε από τοπικούς φορείς. Τι περιμένουμε λοιπόν;
* Ο Δημήτριος Μωρίδης είναι δικηγόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου