Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Νέες αλλαγές στο σχέδιο για τον ΓΟΚ

Του Γιωργου Λιαλιου
Το πρώτο υπόγειο των ξενοδοχείων δεν θα προσμετρείται στον συντελεστή δόμησης, εφόσον περιλαμβάνει γυμναστήρια, πισίνες, σάουνες και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Αυτή είναι η σημαντικότερη από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τελευταία τροποποίηση του σχεδίου του νέου οικοδομικού κανονισμού, που βρίσκεται στη Βουλή. Επίσης, οι ημιυπαίθριοι δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 20% των κτιρίων και θα είναι υποχρεωτικά επιμήκεις, διευκολύνεται η αλλαγή χρήσης ενός κτιρίου χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας και επιτρέπεται τα υπόγεια να βγαίνουν έξω από το περίγραμμα του κτιρίου και, ανάλογα με τα τετραγωνικά του οικοπέδου, να φθάνουν μέχρι τη ρυμοτομική γραμμή. Ολες οι αλλαγές κινούνται στην κατεύθυνση της αύξησης των τετραγωνικών που μπορούν να χτιστούν.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, σε ένα πλαίσιο που πρόκειται να επηρεάσει τον τρόπο δόμησης στη χώρα μας για τα χρόνια που έρχονται, δεν έχουν τέλος. Χθες, κατά τη συζήτηση του νέου οικοδομικού κανονισμού στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε κείμενο εκτεταμένων αλλαγών, οι σημαντικότερες εκ των οποίων έχουν ως εξής:
- Στα ξενοδοχεία δεν προσμετρείται στον συντελεστή ο πρώτος υπόγειος όροφος όταν περιλαμβάνει αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και εγκαταστάσεων άθλησης όπως κολυμβητήρια, γυμναστήρια, σάουνες κ. λπ.
- Στις περιπτώσεις κτιρίων μεικτής χρήσης (λ. χ. κατάστημα στο ισόγειο, κατοικία στους ορόφους) δεν προσμετρείται στον συντελεστή ένας υπόγειος όροφος αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των κατοικιών του κτιρίου (λ. χ. αποθήκες).
- Αλλάζει και πάλι (σε σχέση, πάντα, με τα προηγούμενα σχέδια) ο ορισμός του ημιυπαίθριου. Ο ημιυπαίθριος, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, καταργείται και αντικαθίσταται από έναν πιο πλατύ χώρο: το άνοιγμά του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με το 35% του περιγράμματος του χώρου. Επίσης δεν θα πρέπει να θερμαίνεται.
- Οι ανοιχτοί ημιυπαίθριοι δεν μπορούν να ξεπερνούν το 20% του συντελεστή.
- Ο χώρος που καταλαμβάνουν -αν αθροιστούν- μπαλκόνια και ημιυπαίθριοι προσμετρείται όταν ξεπερνά το 40% του συντελεστή. Με άλλα λόγια, αν ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί καθόλου ημιυπαίθριους, μπορεί να καλύψει με μπαλκόνια έως το 40% του συντελεστή (χωρίς να προσμετρείται) · δεν μπορεί όμως να κάνει το αντίστροφο, αφού οι ημιυπαίθριοι δεν μπορούν να ξεπερνούν το 20%.
- Διευκολύνονται οι αλλαγές χρήσης ενός κτιρίου, καθώς δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, παρά μόνο «αν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή στον απαιτούμενο αριθμό θέσεων στάθμευσης».
- Οι υπόγειοι όροφοι επιτρέπεται να βγαίνουν έξω από το «αποτύπωμα» του κτιρίου (κάτω από τον ακάλυπτο χώρο) ανάλογα με τα τετραγωνικά του οικοπέδου. Λ. χ. στα οικόπεδα έως 300 τ. μ. (περίπτωση πολύ συνηθισμένη στις πόλεις) επιτρέπεται να φθάνουν στα όρια του οικοπέδου, με δυνατότητα εξαγοράς των θέσεων στάθμευσης (κάτι βέβαια που οδηγεί σε επιδείνωση των όρων διαβίωσης).
- Τροποποιήσεις έγιναν και στο σχήμα «πριμοδότησης» της συνένωσης οικοπέδων και απόσυρσης παλαιών κτιρίων. Για παράδειγμα, ο βαθμός «πριμοδότησης» της νέας κατασκευής (με επιπλέον τετραγωνικά και ύψος) εξαρτάται από τα τετραγωνικά του κτιρίου που θα κατεδαφιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου