Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ…


του Παντελή Δραχτίδη
«Ο βόρειος Έβρος αξίζει πολλά περισσότερα», « η περιοχή της Ορεστιάδας είναι η πιο ακριτική της Χώρας ανάμεσα σε δύο γειτονικές Χώρες με συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία χρήζουν ανάδειξης και αξιοποίησης», «η περιοχή χρειάζεται τα ανάλογα εχέγγυα για την οικονομική και κοινωνική της πρόοδο …αυτό επιδιώκουμε αυτό παλεύουμε…
όλοι οι πολίτες του Βορείου Έβρου οφείλουν να χουν τα προνόμια και τα αντίστοιχα κίνητρα  που θα τους δέσουν στον τόπο τους και δεν θα τον εγκαταλείψουν ποτέ» , «είμαστε κοντά σας, προασπίζοντας στο ακέραιο τα συμφέροντά σας και τα συμφέροντα αυτού του ακριτικού μας τόπου» και πολλές άλλες, συνήθως άστοχες προεκλογικές δεσμεύσεις και ρήσεις με το χαρακτήρα των πομφολύγων, από τους επί χρόνια «πρεσβευτές» μας στο Κοινοβούλιο καθώς και σε άλλα τοπικά αξιώματα. Υποσχέσεις και δεσμεύσεις δίχως να συνοδεύονται από την επεξεργασία και εκπόνηση κάποιου υλοποιήσιμου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Τοποθετήσεις και θέσεις γνήσιων φενακιστών της κεντρικής εξουσίας για ψηφοθηρικούς και μόνο σκοπούς. Πολιτικές μεθοδεύσεις στοχεύοντας αποκλειστικά στην παραπλάνηση των κατοίκων της περιοχής , οι οποίοι με την ετυμηγορία τους στην κάλπη έδιδαν την πολυπόθητη λαϊκή επικύρωση στους πολιτικούς μας, τοπικούς «άρχοντες».
Απεδείχθησαν και αποδεικνύονται καθημερινά ανάξιοι εκπρόσωποι του εκλογικού σώματος της περιοχής μας. Μια περιοχή με σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα (αναξιοποίητα και ανεκμετάλλευτα), κυρίως εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης και των πλούσιων εδαφών στην πεδιάδα της,  υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα. Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της καταβαραθρώνεται και η αγοραστική τους δύναμη συρρικνώνεται. Η ανεργία καλπάζει με φρενήρη ρυθμό, ιδίως στους νέους, κυμαινόμενη στα όρια της επικινδυνότητας. Ο επιχειρηματικός και ο εμπορικός κόσμος αιμορραγεί και καταστήματα κλείνουν κάθε μέρα, πνιγμένα στα χρέη τους προσθέτοντας συνεχώς άνεργους συμπολίτες μας στο μακρύ κατάλογο. Απουσία οιασδήποτε επενδυτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, απουσία παροχής ανταγωνιστικών κινήτρων σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, παντελής έλλειψη πολιτικής βούλησης για την δρομολόγηση αναγκαίων μέτρων και κινήσεων προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση, τα οποία θα τονώσουν την οικονομία του τόπου μας. Στον αντίποδα όλων αυτών, παρακολουθούμε αποσβολωμένοι και αμήχανοι τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες πλήττουν σε πρώτο βαθμό τη βιωσιμότητα της περιοχής μας.
Προ των πυλών βρίσκεται η απογύμνωση της περιοχής του Βορείου Έβρου από πολλές κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, καθώς στις μνημονιακές δεσμεύσεις της Χώρας μας είναι η συγχώνευση και η κατάργηση πολλών ανενεργών ΔΟΥ και υπηρεσιών του ΙΚΑ , ανάμεσα στις οποίες, αυτές της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου. Υπηρεσίες όμως, δεδομένων και των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών, που εξυπηρετούν πλήθος κόσμου στο βόρειο τμήμα του Νομού και η επερχόμενη απομάκρυνσή τους γεννά αμέτρητες δυσκολίες συντελώντας στην υποβάθμιση της περιοχής μας και οδηγώντας στην καθημερινή ταλαιπωρία τους  κατοίκους της. Προβλέπονται επίσης και καταργήσεις των ειρηνοδικείων του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου με την αντίστοιχη συνένωση τους με αυτά της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης. Σε δεύτερο στάδιο, που έπεται αυτό της κατάργησης των ειρηνοδικείων, φημολογείται έντονα και η κατάργηση του Πρωτοδικείου της Ορεστιάδας και η προσχώρησή του σ’  αυτό της Αλεξανδρούπολης. Οι συγκεκριμένες ενέργειες στα πλαίσια της μείωσης της Κρατικής δομής έρχονται σε αντίφαση με τις διατάξεις που προβλέπονται στο ίδιο σχέδιο νόμου για τον τομέα της Δικαιοσύνης περί δίκαιης δίκης και ταχύτερης απονομής  Δικαιοσύνης. Πως θα επιτευχθεί ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην απονομή δικαιοσύνης με την κατάργηση και τη συγχώνευση δικαστηριακών μονάδων σε πολύ μεγαλύτερες, δημιουργώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο πολύ μεγαλύτερη δικαστηριακή ύλη στις τελευταίες? Οι πληροφορίες βέβαια ακόμη είναι ανεξακρίβωτες χωρίς την παραμικρή επισημοποίησή  τους μέσω κάποιου δημοσίου εγγράφου απ΄ το Υπουργείο που να αποδεικνύει αυτές τις βλέψεις. Βέβαια, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και από την εμπειρία ανάλογων ενεργειών εις βάρος της περιοχής, η απόσταση ανάμεσα στην ατεκμηρίωτη φήμη και στην πράξη σε τέτοιου είδους πολιτικές ενέργειες υπό δυσμενείς ιδίως οικονομικές συγκυρίες, είναι απειροελάχιστη. Άραγε γνωρίζουν αυτοί που συνομολογούν και «συναποφασίζουν» για τη μελλοντική πορεία της Χώρας, την ακριβή γεωγραφική θέση της περιοχής και την τεράστια απόσταση από την πρωτεύουσα του Νομού? Είναι δυνατόν για την εξυπηρέτηση τους οι κάτοικοι των Δικαίων και του Ορμενίου για παράδειγμα, να αναγκάζονται να διανύουν 200 χλμ.  εκεί όπου θα στεγάζονται πλέον, στην άκρη του Νομού, όλες οι χρήσιμες κρατικές υπηρεσίες? Κεκτημένα ετών θα καταρριφθούν με μία υπουργική απόφαση χωρίς να προσμετρηθούν όλες οι παράμετροι για αυτό το καταστροφικό εγχείρημα? Δηλαδή θα γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω? Τι επιζητούν αυτοί οι γραφικοί τύποι της Κυβέρνησης,  να μας σβήσουν από το Χάρτη? Να μας ωθήσουν στην αθρόα μετανάστευση προς τις γείτονες Χώρες? Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί και οι συνέπειες των πολιτικών αυτών θα ναι  ορατές πολύ σύντομα.
 Η αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ναι άμεση και καίρια (έστω σ΄ αυτό το πρώιμο στάδιο αναφορικά με το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας) και η τοπική κοινωνία έτοιμη στις «επάλξεις» να δώσει τη μάχη της απέναντι σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τα συμφέροντα της και υποδαυλίζουν με κάθε τρόπο την πρόοδό της. Σ΄ αυτό τον αγώνα θα πρέπει να ναι ταγμένοι και όλοι οι εκπρόσωποι μας στα διάφορα πολιτικά αξιώματα (Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακή ενότητα Έβρου και προπαντός οι Βουλευτές του Νομού), συναισθανόμενοι το χρέος τους απέναντι στους συμπατριώτες τους που τους ανέδειξαν. Δυστυχώς όμως τα αντανακλαστικά των πολιτικών αξιωματούχων της περιοχής δεν λειτουργούν γρήγορα απέναντι σ΄ αυτή την ανελέητη επίθεση που δέχεται ο τόπος μας. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν το καθετί για να αναχαιτίσουν τις επιζήμιες, για την περιοχή ενέργειες, καθώς έχουν την απόλυτη νομιμοποίηση και την καθαρή λαϊκή εντολή για να πράξουν τα ανάλογα προς την υπεράσπιση του τόπου τους. Όλοι αυτοί οι προαναφερόμενοι, σύντομα θα έρθουν να μας ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προσεχείς εθνικές εκλογές για ακόμη μια φορά. Το ζητούμενο είναι, ποια θα είναι η δική μας ετυμηγορία στις προθέσεις τους. Η δύναμη του λαού  έχει τεράστιες διαστάσεις και μπορεί να παρασύρει και να κατακρημνίσει τους πολιτικούς εκπροσώπους του, οι οποίοι δε δρουν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου όπου εκλέγονται. Στο χέρι μας επομένως είναι να διαμορφώσουμε εμείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα λειτουργούν οι εκάστοτε πολιτικοί σχηματισμοί του τόπου. Οι πολιτικές δυνάμεις εκείνες που θα τηρούν ευσυνείδητα τις επιταγές της τοπικής κοινωνίας, είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, της δημιουργίας μιας τέτοιας πολιτικής κατάστασης, είναι η αφύπνιση της τοπικής μας κοινωνίας και η άμεση ενεργοποίηση της προς αποτροπή της δυσοίωνης κατάστασης που διαφαίνεται για την περιοχή μας. Η κινητοποίηση της με ποικίλους τρόπους και η αποδέσμευσή της από τη μέχρι πρότινος νωχελικότητά της στις εξελίξεις. Η συνειδητοποίηση της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή από όλους μας.
Ο ταλανισμένος Βόρειος Έβρος έχει εκπέμψει «σήμα κινδύνου» εδώ και πολύ καιρό. Το σήμα αυτό θα πρέπει να ναι πιο ηχηρό και πιο ορατό στα αυτιά και στα μάτια των ιθυνόντων. Οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια ή βλέψη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση και στην περιθωριοποίηση της περιοχής πρέπει να εμποδιστεί με κάθε δυνατό μέσο και με κάθε δυνατό τρόπο. Καμία κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών, καμία κατάργηση διοικητικών φορέων, καμία κατάργηση δικαστηριακής μονάδας εδώ στα σύνορα, στην «εσχατιά» της Ελλάδας όπου ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι…

Παντελής Δραχτίδης
ασκούμενος δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου