Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, Ο «ΓΟΛΓΟΘΑΣ» ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

* του Παντελή Δραχτίδη

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει πράξη η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης το φετινό χειμώνα εν μεσω της δείνης όλων αυτών των σκληρών φορολογικών μέτρων που έπονται και της αφαίμαξης του οικογενειακού εισοδήματος των νοικοκυριών της Χώρας. Ρίχνει ‘’πετρέλαιο’’ στην ήδη υπάρχουσα ‘’φωτιά’,’ το εγκληματικό αυτό μέτρο.

Για άλλη μια φορά η θέσπιση ενός τέτοιου μέτρου ‘’καιει’’ την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή μας. Ο χειμώνας εδώ διαρκεί σχεδόν μισό έτος και η επιβάρυνση με τη δαπάνη του πετρελαίου θέρμανσης στον οικογενειακό προυπολογισμό,  καθίσταται  δυσβάσταχτη. Η τιμή εκκίνησης για την προμήθεια του πετρελαίου εκτιμάται στα 1,60 ευρώ το ΄λιτρο. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών αφορά τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με βάσει εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια, ωστόσο δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα ακριβή όρια μέσα στα οποία θα διαμορφωθούν τα παραπάνω κριτήρια.  Μάλιστα οι νομοί της χώρας χωρίζονται σε τέσσερις ζώνες ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία και τις κλιματικές ιδιομορφίες και το επίδομα θα κυμαίνεται ανάλογα την ζώνη του δικαιούχου.

Ο Έβρος εντάσσεται όχι στην Α΄ ζώνη, όπως ίσως θα περιμένανε κάποιοι, αλλά στη Β΄ και ως εκ τούτου όσοι τελικά λάβουν επίδομα, αυτό θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Στην ίδια ζώνη βρίσκονται και οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλης, Σερρών, Ροδόπης. Η αλήθεια είναι ότι στην Αλεξανδρούπολη για παράδειγμα δεν σημειώνονται τόσο χαμηλές θερμοκρασίες όσο στην Καστοριά, που ανήκει στην Α΄ζώνη. Στο Ορμένιο όμως και γενικότερα στον βόρει Έβρο; Βάσει της ζώνης λοιπόν ένας Εβρίτης θα λάβει, αν λάβει, το ίδιο ποσό ως επίδομα θέρμανσης με κάποιον που κατοικεί με την οικογένειά του στην Αττική.
Στην Αττική όμως υπάρχουν δυνατότητες εναλλακτικών μορφών θέρμανσης, όπως το φυσικό αέριο Αττικής, με τιμές ασφαλώς χαμηλότερες του πετρελαίου και μολαταύτα ο Έβρος με τις παρατεταμένες πολικές του θερμοκρασίες (-17 και -18 βαθμούς κελσίου) το χειμώνα, εξισώνεται με την Αττική. Αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν από το Υπουργείο?  Λαμβάνοναται αποφάσεις ερήμην σημαντικότατων παραμέτρων με αποτέλεσμα την κατάφορη αδικία προς τους Εβρίτες. Όταν αναφερόμαστε σε κλιματολογικές ζώνες, όπως το αποδεικνύει ετυμολογικά και η ίδια η λέξη, προσδιοριστικό στοιχείο αυτών είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή της Επικράτειας. Άραγε τις χαμηλότατες αυτές θερμοκρασίες που καταγράφονται κάθε χειμώνα στο Βόρειο Έβρο δεν τις προσμετράνε στα κριτήρια για την ένταξη της περιοχής στην αντίστοιχη κλιματολογική ζώνη?
Είναι αδιανόητο το βορειότερο άκρο της Χώρας να κατατάσσεται στην ίδια κλιματική ζώνη, με βάση γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, με την Αττική, η οποία κείται περίπου 1.000 χλμ, από την περιοχή μας.
Η ακριτική μας περιοχή αποκομμένη από βασικές αναπτυξιακές δομές (οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομο, αερολιμένα), απογυμνωμένη πλέον  από σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, θύλακας μεγάλης υπανάπτυξης (ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας) με παντελή έλλειψη άμεσων επενδυτικών προοπτικών λόγω κωλυσιεργείας των ιθυνόντων, δεν αντέχει να πληρώνει ‘’χρυσό’’ και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η κοινωνική πολιτική από την κεντρική εξουσία είναι επιλεκτική και εξαντλείται σε πριοχές της Χώρας που δεν έχουν  άμεση ανάγκη από την άσκηση της, όπως στον αντίποδα έχει αναντίρρητα, η περιοχή του Βορείου Έβρου. Με τον υπάρχοντα σχεδιασμό για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης και την οριοθέτηση των κλιματολογικών ζωνών ως έχουν, φοβάμαι πως για άλλη μια φορά παραγκωνίζεται ο Έβρος και οδηγούνται τα τοπικά νοικοκυριά σε οικονομική αφαίμαξη.
Ενδεχομένως αυτοί που επεξεργάστηκαν το συγκεκριμένο σχέδιο να μην πέρασαν ποτέ στη ζωή τους, ούτε ως περαστικοί, από την περιοχή μας αγνοώντας παντελώς τη γεωγραφική θέση, τις κλιματολογικές συνθήκες το χειμώνα και το υποβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς του τόπου δεν γνωρίζουν αυτά τα δεδομένα? Και βέβαια τα γνωρίζουν, αλλά τα αντανακλαστικά τους είναι αποδυναμωμένα σε τέτοιες περιπτώσεις  άδικων επιθέσεων σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για την ευαίσθητη κατά τους προαναφερθέντες λόγους, περιοχή μας και το ζητούμενο είναι η απόλυτη σύγκλιση απόψεων και η σύμπνοια των πολιτκών δυνάμεων του τόπου και της τοπικής  κοινωνίας με απώτερο σκοπό την άρση αυτής της προκλητικής αδικίας και την ένταξη του Έβρου στην Ά κλιματολογική ζώνη με ένα προβλεπόμενο υψηλότερο επίδομα θέρμανσης, καθώς η κατανάλωση πετρελαίου κατά τους χειμερινούς μήνες (ήτοι κάτι παραπάνω από 6 μήνες) θα μας εξοντώσει οικονομικά. Δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι του Έβρου να «ανεβαίνουν» κάθε χρόνο τέτοια εποχή τον ίδιο «γολγοθά»..


Παντελής Δραχτίδης
Δικηγόρος Ορεστιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου