Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Συνήγορος Καταναλωτή: Ασύμφορη και αναποτελεσματική η εξώδικη ρύθμιση χρεών

Ασύμφορη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει την εξώδικη ρύθμιση χρεών ο Συνήγορος του Καταναλωτή με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, από τις 2.194 αιτήσεις στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαδικασιών για την απόπειρα επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού των οφειλετών με τους πιστωτές (κυρίως τράπεζες) συμβιβασμός έχει υπάρξει μόλις σε μία (1) περίπτωση.

Σημειώνεται ότι με το νόμο 3869/10 οι οφειλέτες απέκτησαν τη δυνατότητα της δικαστικής ρύθμισης των χρεών τους, αφού προηγουμένως έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να έρθουν εξωδικαστικά σε συμβιβασμό με τους πιστωτές τους. Η προσπάθεια πραγματοποιείται στο πλαίσιο δημόσιου Προγράμματος συνολικής δαπάνης 1,5 εκατ. ευρώ για αμοιβές προς συμβεβλημένους δικηγόρους - μέλη Δικηγορικών Συλλόγων και Ενώσεις Καταναλωτών, καθώς και με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο οποίος χωρίς καμία επιχορήγηση εκτελεί επιπλέον το επιτελικό έργο της συλλογής συγκεντρωτικών στοιχείων για τον αριθμό και την έκβαση των υποθέσεων.



Σύμφωνα με τον ΣτΚ:
• Οι πιστωτές, τραπεζικά ιδρύματα ως επί το πλείστον, εμφανίζουν μια σχεδόν καθολικά αρνητική στάση απέναντι στην προοπτική του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους οφειλέτες-καταναλωτές.
• Δεδομένης αυτής της αρνητικής στάσης των πιστωτών, οι προοπτικές επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού στις υπόλοιπες 2.471 αιτήσεις στις οποίες επί του παρόντος εκκρεμεί η ολοκλήρωση του κύκλου των σχετικών διαδικασιών εκτιμώνται σχεδόν μηδενικές.
• Οι υψηλές προσδοκίες της Πολιτείας από την εφαρμογή του νόμου για τα
υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κατά το μέρος που αφορά τα ποσοστά επίτευξης
εξωδικαστικών συμβιβασμών, δεν έχουν επαληθευτεί καθόλου.
• Η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών είναι μια διαδικασία αρκετά δαπανηρή για το κράτος, ιδιαιτέρως εν μέσω της τρέχουσας δυσάρεστης οικονομικής συγκυρίας, λαμβανομένου υπόψη ότι έχει αποδειχτεί παντελώς αναποτελεσματική για τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες.
Με βάση τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει, ο Συνήγορος του Καταναλωτή με σημερινή επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή:
• Η κρατική χρηματοδότηση του Προγράμματος παροχής
εξωδικαστικής συνδρομής σε υπερχρεωμένους καταναλωτές δείχνει να αποτελεί άσκοπη, καθόλου ανταποδοτική και, άρα, μη αναγκαία επένδυση.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρχή προτείνει «την αποδοτικότερη και πιο στοχευμένη αξιοποίηση των 1,5 εκατ ευρώ του προγράμματος για τη χρηματοδότηση της δικηγορικής συμπαράστασης των οφειλετών κατά την πολύ ουσιαστικότερη και πιο χρήσιμη διαδικασία της δικαστικής ρύθμισης των χρεών τους ενώπιον των Ειρηνοδικείων.»

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/188315/sunigoros-katanaloti-asumfori-kai-anapotelesmatiki-i-exodiki-ruthmisi-hreon/#ixzz2JZoG6mrH
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου